Blower uygun bir şasi üzerinde elektrik motorundan aldığı kasnak kayış veya kaplin vasıtası ile almış olduğu hareketi sadece yağ boşluğu olan özel taşlama düz ve helis dişliler vasıtası ile döküm gövde içerisinde rulmanlar ile yataklanmış birbirinin zıt yönünde iki adet 2 ve 3 lob şeklinde dönen pozitif deplasmanlı kompresörlerdir. Blower, emilen havanın yüksek debide ve düşük basınçta gönderilmesini sağlar (saatte belli bir metreküp hava akışı ile) Gövde içerisinde dönen loblar atmosferden havayı vakum yaparak alır, herbir lob arasında hapseder ve daha sonra çıkış tarafına boşaltır. Her bir devirde bu çevrim iki lob için dört kez üç lob için altı kez tekrarlanır.
Roots tip üç loblu blower iki loblu blowere göre daha az titreşimli olarak çalışırlar. Üç kanatlı blowerlerde hapsedilen havayla çıkış havası arasındaki basınç kademeli olarak eşitlenir.
Blower’ ın hava basma kapasitesi; devrine ve karşı basınç durumuna göre değişmektedir. Gaz P1 basınçta ve T1 sıcaklıkta blower içerisine girer, hacim V’de sıkıştırılır ve P2 basınçta ve T2 sıcaklığında blower çıkışından gönderilir. İçerisinde bulunan yüzeyleri pürüzsüz loblar dönerken ne gövdeye ne de birbirlerine sürterler.
Blowerler ölçülerine göre ( Rotor ve Gövde) hassas ve kusursuz çalışma boşlukları verilerek lobların hem gövde ile hem de birbirleri ile temas etmeden çalışmasını sağlarlar. Rotorların balansları imalat aşamasında kontrol edilir ve hassas bir şekilde balans ayarları yapılır.
Daha yüksek hacimli hava verimliliğinde kullanılabilecek kapasiteye sahiptirler. Roots Blowerlerin verimliliği oldukça yüksektir.
Blower çeşitleri aktif olarak kullanılmaya başlandığında, belli aralıklarla bakım yapmak önemlidir. İlk çalışmasını takip eden saatlerde yapılacak bir takım bakımlara ek olarak, uzun aralıklarla yapılacak periyodik bakım işlemleri mevcuttur. Bunlar haftalık, 6 aylık, ve yıllık döngüler şeklinde gerçekleşebilir. Bu konuda daha detaylı ve doğru bilgi kullanılan blowerın modeli, tipi ve markasına göre elde edilir.